Hva er cashback?

Mange norske kredittkort tilbyr bonus- og rabattordninger, og én av disse er cashback. Det finnes mange fordeler ved å velge et kredittkort med cashback, og du kan komme til å spare mye penger i hverdagen dersom du velger riktig selskap for deg og bruker kortet korrekt.

Her kan du bli klokere på hva cashback egentlig er, hvilke ulike typer som finnes, og hvordan du kan bruke ditt kredittkort til å spare penger på varekjøp og tjenester i hverdagen.

 

Hvordan fungerer cashback på kredittkort?

Cashback kommer fra engelsk og betyr, direkte oversatt, «penger tilbake».

Det er da også det, cashback betyr i praksis. Her får kjøperen nemlig ‘refundert’ en andel av det brukte beløpet i etterkant. Som regel mottar du en bestemt prosentdel av det kjøpte beløpet, og den spesifikke andelen varierer fra selskap til selskap. Når du bruker kredittkortet ditt på en fysisk butikk eller nettbutikk, da må butikken betale en liten sum til den banken som har kredittkortet.

Som regel er det snakk om rundt 1% av kjøpesummen, og resten av andelen dekker kredittkortselskapet altså selv. Har du for eksempel 5% rabatt på varekjøp, da må banken selv dekke de 4%. Slik blir cashback en utgift og kostnad for banken, men en besparelse for deg som kunde.

Kort sagt er cashback altså penger som du får tilbake på transaksjoner gjort med ditt kredittkort. Rabatten får du først i etterkant, og det betyr at pengene først blir trukket fra fakturaen på slutten av måneden. Du får altså ikke rabatten umiddelbart, men det gjør ikke den store forskjell i praksis for deg som forbruker.

Noen kredittkortselskaper velger å ha en annen variant av cashback, der du mottar bonuspoeng eller lignende frem for refunderte penger. Disse bonuspoeng kan du da bruke på utvalgte varekjøp eller tjenester, for eksempel reiser eller drivstoff. Vær oppmerksom på at cashback kun gis på varekjøp og tjenester som du betaler for med ditt kredittkort. Det gjelder ikke for kontantuttak, og derfor kan det ofte bedre svare seg å betale med kortet frem for å ta ut penger og betale kontant etterfølgende.

De forskjellige typer cashback

Det finnes cashback på flere forskjellige ting, men her fokuserer vi på begrepet i forhold til betalingskort og ser derfor på de forskjellige typer. Helt overordnet finnes det tre ulike typer cashback, men den spesifikke metoden kan selvfølgelig variere fra selskap til selskap. De tre typer er:

  • Generell cashback: Her får du en fast prosentandel cashback på alle kjøp, uansett hvilken butikk eller tjeneste det er snakk om, bare du bruker ditt kredittkort til betalingen. Her er prosentdelen som regel ganske lav, men til gjengjeld spiller det ingen rolle hvor du handler.
  • Kategoribasert cashback: Her får du cashback på alle kjøp innen en spesifikk bransje eller kategori. Dette er den vanligste type cashback i Norge, og det mest normale er å få det på drivstoff, flyreiser, eller klær og sko. Prosentdelen her er ofte høyere, fordi det er snakk om et mindre antall butikker med rabatt, men det krever at du velger et kredittkort som henvender seg til ditt forbruk. Hos noen selskaper har du mulighet til selv å velge hvilken kategori du vil ha cashback i.
  • Tidsbegrenset cashback: Een litt annerledes type ordning er den tidsbegrensede, der rabatten og kategorien varierer. For eksempel kan du en viss periode få 5% på drivstoff, og i neste måned får du da 4% på sko og klær. Her får du gjerne den prosentvis beste cashbacken, men til gjengjeld er det vanskelig å skape et regulært vanemønster med faste besparelser, og du kan lett bli fristet til å kjøpe ting du egentlig ikke har behov for på grunn av de store rabatter.

Best Exchanges

Instabank har på kort tid markert seg som en betydelig aktør i det nordiske lånemarkedet, med over 85 000 kunder.

Ferratum er en av de mange aktørene i markedet for forbrukslån i Norge.

Savner du å ha bedre kontroll og overblikk over din egen økonomi? Da kan uScore kanskje være løsningen for deg - akkurat som den har vært for de over 770.000 andre nordmenn som så langt har benyttet seg av verktøyet.